måndag 25 april 2011

[Matbloggen] Mexmiddag

Här kommer en rapport om vad som hände med chilin som införskaffades häromdagen. Den användes vid tillagning av en mycket god mexmiddag.

Tillagningsprocessen går till ungefär såhär:

Skär upp en massa kött och krydda det:


Stek köttet och tillsätt vätska. I detta fall blev det svenskt inslag i mexmaten:Fixa sedan till lite trevliga salsor:Sedan är det bara att vänta i ungefär två timmar på att allt kokar klart:

Om någon är intresserad av detaljerna så serverade vi guacamole och salsa tillsammans med tortillachips till förrätt.

Recept guacamole:
Mosa ett antal avokados
Tillsätt en ansenlig mängd vitlök
Hacka upp lite paprika och/eller lök och tillsätt
Stänk i lite lime och lite chilikrydda
Smaka av.

Recept salsa:
Kärna ur två tomater och hacka.
Tärna gurka
Hacka en salladslök
Hacka en avokado
Blanda ihop detta med en valfri mängd färsk hackad chili och koriander
Stänk över lite olja och ev lite lime så att det blandar sig bättre.

Huvudrätten bestod av Chili, Vetetortillas, Crispy tacos, Carnitas och Mango-Habanerosalsa:

Chili:
Äts i valfritt bröd med valfri salsa och eller lök, creme fraiche och hackad koriander.
Ingredienser:
Cirka ett kilo högrev
En hel vitlök
En öl
1 till 2 torkade anchopeppar och 1 torkad chipotlepeppar (torkad hel pepparfrukt nästan svart. Chipotlen smakar lite rökt).
1-2 färska chilipeppars
Chilipulver
Oxbuljong
Mjöl
Spiskummin
Torkad koriander
Oregano
Socker
Salt och peppar

Gör så här: Koka de torkade chilipepparfrukterna i lite vatten i cirka 15 minuter. Samtidigt steker du den tärnade högreven och vitlöken i lite olja. Ta lite i taget så att det får fin stekyta. Pudra över mjöl, chilipulver, de andra torra kryddorna och den hackade färska chilin. Rör runt. Blixtmixa den kokta, torkade chilin med vattnet och häll över grytan. Fyll på med öl och oxbuljong så att det precis täcker. Låt stå och puttra i minst två timmar, gärna mer. Rör runt ofta.

Carnitas:
Carnitas är en tacofyllning baserad på fläskkarré. Grymt god och serveras med fördel tillsammans med mango-habanerosalsa.

Ingredienser:
Ett kilo fläskkarré
En halvliter coca-cola (ej light)
En pressad apelsin
En pressad lime
5 hackade vitlöksklyftor
Soya
Cayennepeppar
Vitpeppar
Svartpeppar
Vitlökspulver
Chilipulver
Oregano
Salt
Så här gör du: Skär fläskkarrén i små bitar och gör en kryddblandning av de torra kryddorna. Massera in dem i köttet. Pressa över lime och apelsin, häll i soya och vitlök och låt marinera åtminstone en timme, men gärna över natten. Stek köttet, när det fått färg kan du hälla över marinaden. Öppna coca-colan och häll så att det täcker köttet. Småkoka i minst två timmar.

Mango- och habanerosalsa
Passar utmärkt med Carnitas men inte lika bra till Chilin

Ingredienser:
1 mango
n halv rödlök
Färsk koriander
Limejuice
Habanero
Salt

Hacka och blanda i en skål. Tänk på att habaneron är sjukt stark.

Crispy tacos
Ta dagsgamla majstortillas och fritera dem så att de blir gyllenbruna. Vik på mitten och servera. Det blir grymt gott. Det fungerar utmärkt att använda santa marias majstortillas.

Recepten är snodda av Jonas Cramby och Jamie Oliver

1 kommentar:

  1. Det var släketen som hade äran att blir bjuden! Det var GRYMT gott!!
    Tack så mycket :)

    SvaraRadera