söndag 17 juni 2007

Vätternrundan

Så var min andra Vätternrunda avverkad.

Jag, Klas och Klas granne, Richard, packade på fredag morgon vid 5 tiden bilen för att ta oss ned till Motala. Bilresan gick bra och vi var framme ungefär vid 15. Jag och Klas lastade av cyklarna i den lägenhet som vi hyrt in oss i. Richard bodde på ett annat ställe dit vi senare skjutsade honom. Sedan bar det av in till torget där vi ändrade namn på våra starbevis som vi köpt sista veckan samt bytte startgrupp. Vi hade tur då det fanns precis 3 lediga platser i den startgrupp som vi ville starta i. Den gruppen innehåll happymtb.orgs sub10 grupp som vi skulle delta i. Efter detta åt vi en rejäl pastabuffé. Då vi ätit skjutsade vi Richard dit han skulle bo. Det var inte helt lätt att hitta dit då vi hade undermåliga kartor. Vi lyckades dock efter ett tag. Sedan åkte vi tillbaka till lägenheten för att förbereda oss iför cykelturen runt den långa sjön.

Boendet var bra bortsett ifrån att den tältsäng jag skulle sova i var mjukare än en hängmatta. Dessutom var det en stolpe på mitten av sängen som jag fick rakt i höften/röven när jag låg ned. Jag kände direkt att det inte skulle bli mycket sömn i denna säng. Detta löstes dock genom att ta bäddmadrassen från den fina 1.20 sängen som Klas låg i samt madrassen från tältsängen och lägga de på golvet. Det blev mycket bättre. Klas fick ta den fina sängen efter löfte om att köra hela vägen hem. Jag krävde dock inte ut detta löfte :-)

02.50 ringde väckarklockan efter att vi legat i sängen i knappt 6 timmar. Det var ca 7 grader ute och klart väder. Klädesvalet var inte helt lätt men det blev kortställ med knä- och armvärmare samt vindväst. Det var ett ganska bra val även om jag frös som tusan om fötterna första timmarna.

Efter att starten gått så körde happyklungan iväg och vi var med i den. Det var rätt ryckigt ett bra tag då klungan var lång och det var mycket folk på vägen. Klungan splittrades rätt tidigt men stora delar återsamlades sedan och höll ihop ganska bra ned till Fagerhult.

Just innan Gränna höll rundan på ta slut för både mig och Klas. En kille i klungan gick i backen några cyklister framför oss. När Klas skulle försöka styra förbi körde han på cykeln som kom glidande längs vägen. Han flög över styret och landade i diket. Han gjorde dock en riktig stuntmanrullning och var snabbt uppe på benen helt oskadd. Själv så åkte jag med helt låsta däck en bra bit på vägen och lyckades på något sätt komma emellan de två som kraschade. I samband med kraschen försvann Richard iväg med klunga som vi låg i. Stora delar av happyklungan väntade dock in oss och vi hängde som sagt sedan ihop ned till Fagerhult.

Det var överlag rätt många krascher ned till Jönköping. Ganska obehagligt att se folk ligga utslagna på asfalten.

I depån i Fagerhult var det mer eller mindre kaos. Mycket folk och trångt var det. Efter ca 8 minuter hade jag fyllt vatten och gick till utfarten för att kissa. Stötte där på några till ur happyklungan. Vi var helt klara för avfärd efter kanske 10-11 minuter. Då vi bara var ett fåtal ut klungan stod vi och väntade på de övriga i över 5 minuter tills vi insåg att de dragit. Kändes lite dumt att stå där i onödan. Efter detta lilla debakel drog vi iväg och hakade efter ett tag på en klunga som körde på rätt bra. Klas började bli trött när vi legat i den klunga en stund och släppte tillslut denna grupp. Jag väntade då in honom och körde sedan ikapp en stor klunga med Klas på rullen. Vi åkte med den klunga ett bra tag. Jag tycker dock gick lite väl ryckigt och långsamt för att kännas helt bra men vi fick vila ett tag.

I Boviken så träffade vi på 3 personer ur happyklungan: glitch, bng och Engström. Vi bildade en grupp med dem som låg och turades om att dra beroende på hur stark man var. Vi höll uppe tempot ganska bra och fick en svans av passagerare.

En kort stund efter att vi svängt ut vid Hammarsundet var den en som kom bakifrån och sa åt oss att vi tappat två ur gruppen. Det var Klas och bng som släppt. Vi tre som var kvar slog då av på taken och höll utkik bakåt. Då de inte kom ikapp eller vi såg dem så bestämde vi oss för att köra vidare. Vi hade ju inte jättemycket marginal till vårat tidsmål.

I backen i Boviken tappade vi även Engström som fick problem med drivlinan. Jag började då bli rätt trött och orkade inte dra några långa pass. glitch var dock grymt stark och jag åkte bakom honom nästan hela vägen in i mål i den starka motvinden.

Jag rullade i mål på 9 timmar och 54 minuter. Totalt sett är jag väldigt nöjd med årets runda trots att det gick 20 minuter långsammare i år. Förhållandena var dock betydligt tuffare i år med kraftig vind. Jag var dessutom inte alls i närheten av lika trött i år. Fick ingen ordentligt svacka på hela rundan och kände mig rätt stark nästan hela vägen. Jag var uppe och drog mycket i nästan alla klungor som vi låg med i. Dessutom fick jag en bättre placering i placeringslistan än i fjol. Om det blir någon runda nästa år funderar jag på att hänga med i sub9-klungan. Det ska inte vara omöjligt även om det skulle vara svårt.

Klas rullade in på 10.11 vilket var bra. Han gjorde en jättebra runda och höll ihop rätt fint trots att han var riktigt trött ett tag mellan Fagerhult och Hammarsundet.

Efter målgång blev det pastasallad och lättöl med några av happygrabbarna. Sedan på kvällen gick jag och Klas på Harrys och åt och tog två öl. Vi somnade rätt snabbt på kvällen.

När vi vaknade på morgonen hade vi nästa utmaning framför oss. 80 mil i bil...

Uppgifter från pulsklockan:

Distans 303.9 km
Snitthastighet: 32.2 km/h
Höjdmeter: 1505
Puls snitt/max: 144/173

//Jocke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar