fredag 8 januari 2016

Årskrönika 2015 - cykelsatsning blev geocachingsatsning, del 1

Jag har några gånger skrivit en form av årskrönika här på detta ställe som en gång i tiden var en cykelblogg. Cykelåret 2015 går dock rätt snabbt att sammanfatta; jag var sjuk, åkte till Mallorca, cyklade Vättern på 7:46 trots att jag var kass och sedan blev jag sjuk igen och la ned cykelsäsongen.

Istället blir det en sammanfattning i två delar av mitt och Johannas nyvunna intresse, geocachingåret 2015. 

Året började rätt intensivt med en resa över trettonhelgen där vi lämnade junior hos barnvakt och åkte med minor till Övik för två dagars intensiv caching med många bra gömmor där framförallt Kvack sticker ut.

Sedan blev det väldigt lugnt på cachingfronten resten av januari, februari och mars innan vi körde igång säsongen i april då vi åkte till Lycksele tillsammans med hejmilda för en heldag med caching och hittade en del riktigt fina gömmor och även någon gömma som stått som inspiration till en av mina egna cacher. 

Lycksele down under

Någon vecka senare bar det av på semester till Turkiet då svärfar fyllde 60 år och dagarna ägnades främst till badande med barnen. En dag ägnades dock helt till caching och det var 12 maj som var min och Johannas treåriga bröllopsdag tillika på dagen 20 år sedan vi blev tillsammans. Vi firade den dagen med en heldag caching inne i Side. 

Klättring
Efter hemkomsten hade jag blivit mer och mer sugen på att ge mig på lite cacher med högre terrängfaktor och efter omfattande internetsurfande så tog jag kontakt med några potentiella arrangörer av klätterkurs och fick napp hos Nord Access AB som satte ihop en klätterkurs specifikt inriktad på geocaching och vi blev ett fint gäng som tillbringade en heldag vid klippan på Starrberget i Vännäs. Det var jag, Johanna, Lisasluggo14 (båda två), strompo, nj68, mag73, LN7 och eria. 

Amerikansk dodstriangel

Snart nere?

Och efter denna kurs har jag och Johanna gjort en massa tokigheter så som att klättra i jättehöga träd, hänga under broar, klättrat upp på brofundament och repklättrat från båt.

Rekar
Det finns även bilder som tyder på att vi tagit en cache från helikopter. 

Helikopter?

D/T matrisen
I takt med att vi började ta lite mer spektakulära gömmor började vi även täppa till en del hål i den så kallade D/T matrisen. För de som inte är så insatta i geocaching graderas svårigheten på alla cacher på en skala mellan 1-5 med halvnummer både när det gäller svårighet att hitta den (D-rating) samt svårighet att komma åt den pga terrängen (T-rating). Det innebär att det finns 81 olika kombinationer av D- och T-rating.

Samtidigt som att vi började täppa hål så la jag ner cykelsatsningen för säsongen och behövde då nog några nya mål och målet blev att täppa igen alla hål i matrisen och med hjälp av planering, assistans från några andra geocachare och lite fokus lyckades jag precis på ettårsdagen från att jag tog min första täppa igen sista luckan i matrisen tillsammans med Johanna. 

Efter full matris

Västerbotten runt på ett dygn
En lucka i D/T matrisen täcktes med hjälp av challengen Västerbottens kommuner på ett dygn. Johanna hade börjat titta på den under våren men jag tyckte det lät rätt galet att logga minst en cache i alla Västerbottens kommuner under ett och samma dygn. Hon tog dock upp det igen under sommaren och jag var väl inte direkt jättesvår att övertala. Vi nämnde det även för Lisasluggo14 som nappade och sedan hakade även Happydoris på och plötsligt var vi ett litet gäng som träffades och planerade rutten och upplägget innan vi gav oss av tidigt en septembermorgon. Det blev en heldag fylld med caching och bilåkande där allt flöt på och sällskapet var trevligt och det kändes faktiskt inte alls lika galet som det lät. 

FAD
Första helgen i november blev det premiär för besök på megaevent tillsammans med Johanna, hejmilda och klasma. 

Jag och Johanna började med att arrangera ett cito-event tidigt på lördagmorgon i Umeå i närheten av klockarbäcken. Detta behövdes verkligen och innan vi var klara hade vi tillsammans med eventdeltagarma fått ihop 18 säckar med skräp som tog omhand av kommunen.


Efter Citot tog vi flyget ner till Stockholm där det blev ett event på Bromma innan vi bilade ned till Örebro och tog så många olika typer av cacher som möjligt på vägen och i Örebro och innan dagen var slut hade jag och Johanna loggat 11 olika cachetyper plus några labbcacher. 

När vi var klara med det var det dags för kvällsaktiviteterna på FAD där vi släpptes ut ur idrottshallen tillsammans med ca 1000 andra cachare för att leta 10 eventcacher plus en bonusgömma. Vi tog det mycket lugnt och var nästan sist ut ur hallen och följde lämmeltåget som gick mot cacherna. När vi närmade oss första delsteget valde vi en annan taktik än vad de flesta övriga verkade göra, istället för att stanna sneddade vi rakt genom skogen och började med cacherna som låg i mitten. Där började vi lösa problemen och ganska snabbt fick vi fram koordinaterna till en av eventcacherna och när vi hittade den visade det sig att vi var först och fick skriva in oss överst på loggen. 

Sedan fortsatte vi med nästa cache och även här flöt det på bra och döm om vår förvåning då vi var först även här. Vårt lilla gäng hade alltså på egen hand lyckats FTF:a två av elva cacher i konkurrens med ca 1000 andra cachare vilket var långt över förväntan. På cache nr tre var vi dessutom STF. FTF!


Själva eventet var klart över förväntan och inte som de historier vi hört med en massa köer osv utan vi fick jobba på i stort sett på egen hand hela tiden utan nästan någon väntan öht. Berodde nog iofs till stor del på vårt vägval i början. 

Dagen efter eventet blev det några av cacherna i holkenserien i Örebro innan vi åkte vidare och tog lite trailcacher innan vi styrde upp till Stockholm för vidare hemtransport. 

Nästa del
I nästa del kommer det lite om en challenge, mina egna gömmor och det som varit bäst med geocachingåret 2015


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar