lördag 16 januari 2016

Årskrönika 2015 - cykelsatsning blev geocachingsatsning, del 2

Så var det dags för del 2 i geocachingårskrönikan. Del 1 kan ni läsa här


Challenge Umeå (20)14
När jag började med geocaching i fjol höst tittade jag på denna då det är en av de cacher som ligger närmast jobbet men konstaterade att det där är ju baske mig helt omöjligt!

I vår gick vi dock klätterkurs och hade helt plötsligt tagit ett antal T5:or och en hel del annat och jag började då snegla på denna och lyfte idén för johanna som lät skeptisk men vi såg dock ändå till att logga 14 dagar på raken (som för mig blev 100) bara för att kunna ha kvar möjligheten. Vi såg även till att logga largelådor på väg till Stockholm och köra omväg hem från Stockholm via Västmanland, Dalarna och Jämtland för det kunde ju också vara bra...

Och plötsligt efter ytterligare några resor och cachingutflykter var det bara några challengecacher och v-cacher som fattades för att uppnå kriterierna för denna utmaning samt ett antal earthcacher för johanna och det visade sig vara perfekt att kombinera med en Londonresa. Tyvärr så drabbades jag av halsfluss natten mot avresedagen men med hjälp av vilja och alvedon kunde jag ändå se till att ta de cacher som krävdes. Det blev 11 challengecacher, 11 virtuals och 11 earthcacher i London. Vi passade även på att logga en trad samt en riktigt bra multi på british library.

Så i början av december var kriterierna till denna challenge uppfyllda men vi väntade med att skriva in oss på loggremsan till 1/1 2016 så det blev så att en utmaning som utvecklat vår caching rejält under 2015 fick inleda vårt geocachingår 2016.

Ytterligare en challenge
När vi var på väg att uppfylla kriterierna för Umeå-challengen så kom vi fram till att det kanske vara läge att även ge oss på Challenge Norrbotten 2015 då flera av kriterierna är desamma. Det krävdes dock att vi loggade 150 cacher under ett dygn samt 150 cacher i Piteå samt cacher med nummer 64-150.

Det krävdes således en resa till Piteå för att lösa detta och på grund av jobb, barn mm så var det enda egentliga tillfället som vi kunde åka på under mellandagarna.

Vi frågade Lisasluggo14 om de var sugna på att följa med till Piteå för att logga minst 150 cacher under en dag och sedan ägna dag två åt kvalitetscaching vilket de var.

Utmaningen med detta var att stor del av de cacher vi skulle logga inte var åtkomliga med bil utan vi var tvungna att ta dem till fots i väglöst land. Piteborna verkar dock vara grymt sugna på att köra skoter så trots att det bara var ca 10 cm snö så fanns det i stor omfattning skoterspår att gå på.

Det blev en trevlig dag med mycket trevligt sällskap och innan vi var klara hade vi tagit de nummer vi behövde och 153 cacher vilket gjorde att vi kvalificerat oss för ytterligare en 5/5 challenge.Egna gömmor
En del av geocachingen som jag tycker är riktigt kul är att lägga ut egna gömmor där jag försöker lägga ut sådana som jag själv skulle gilla att logga. Hela processen från att klura ut upplägget, bygga/fixa cachen, sätta ut den. Att sedan slutligen få en cache publicerad och se hur den mottas är riktigt kul och spännande och trillar det in lite favoritpoäng blir det extra kul.

En extra spännade cachingupplevelse på det temat under året var att följa FTF-jakten på 5/5 cachen Åslög Qvist där Mr Winter genomförde 3 av 5 delar helt på egen hand innan han fick stöd av HappyDoris på sista två stegen samtidigt som ett större gäng med riktigt vassa geocachare som startade ett antal timmar senare var honom hack i häl.

Mr Winter på FTF-jakt


Annat angreppssätt av senare loggare
Totalt blev det 8 traddar, 3 multis, 1 myst och 1 earthcache under året samt några event däribland Vännäs första event som jag anordnade tillsammans med nj68 och strompo. Många av cacherna verkar vara uppskattade vilket som sagt är riktigt kul.

FTF-jakt Tivoli

Bästa med geocachingåret 2015
Trots diverse spektakulära äventyr under året så är det inte det som har varit bäst utan det som varit klart bäst följt av trevliga personer vi lärt känna är alla de familjeutflykter som geocachingen tagit oss på under året.

Att packa fikaväskan och sedan åka iväg till en ny trevlig plats som vi annars aldrig skulle besökt är faktiskt rätt oslagbart.


Vad händer så 2016? Bra fråga då vi inte gjort några egentliga planer men något roligt ska vi nog hitta på. Jag har dock ett antal idéer på nya gömmor allt från lätta till utmanande och kanske behövs det ytterligare en 5/5:a i Vännäs...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar