tisdag 28 juli 2009

Normalviktigast?

Svd publicerade häromdagen en artikel som beskriver en Kanadensisk studie kring matvanor. I studien har 4451 friska personer över 18 år skriva ner allt de åt under ett normalt dygn. De som hade någon sjukdom eller gick på någon specialdiet fick inte vara med.

Risken för övervikt och fetma var allra lägst hos dem som åt mellan 290 och 310 gram per dygn och fick mellan 47 och 64 procent av sina kalorier från kolhydrater. Det stämmer väl överens med livsmedelsverkets rekommendationer och det som jag tycker; Ät vad du vill men inte för mycket av något.

Jag har inte läst hela studien och kan därför inte uttala mig om eventuella tveksamheter i metoden eller det vetenskapliga tillvägagångssättet. Intressant är dock att förespråkare för lchf direkt börjar spekulera kring att detta är en del i konspirationen för att få oss att äta kolhydrater. Vidare så söker kostdoktorn.se brister i den vetenskapliga metoden. Som stöd för den riktlinje som de själva förespråkar behövs det dock inga vetenskapliga belägg. Där räcker det med anekdoter och personliga erfarenheter för att visa att det är den rätta metoden. Annica Dahlqvist säger följande i artikeln i Svd: "– Det stämmer inte alls med min erfarenhet. Det kan hända att en del människor klarar att äta så mycket kolhydrater. Men för oss som har problem med övervikt fungerar det inte, vi märker att vi går upp i vikt, säger hon."

Hon uttalar sig alltså för alla överviktiga utifrån sin egen erfarenhet. Inga vetenskapliga belägg här inte.

Dock så börjar kanske Dr Dahlqvist kanske vackla något i sitt kolhydrathat. Hon skriver följande i sin blogg: "Sen kan var och en prova sig fram till vilka andelar av kolhydrater och fett som ger dem bästa hälsa och normalvikt. Vi som äter LCHF har funnit att vi blir friskast och "normalviktigast" av lchf - utan hunger." Hon ger alltså utrymme för att högre intag av kolhydrater än av lchf förespråkar kan få människor att må bra även om även säger följande i Svd artikeln: "– 290 till 310 gram är alldeles galet. Så mycket kolhydrater ökar risken för långsiktig sjukdomsutveckling, till exempel diabetes"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar