onsdag 27 mars 2013

Fysiometrics - nya tester genomförda

Idag har jag varit på återbesök hos Fysiometrics för att göra tester efter att ha följt ett träningsupplägg från Aktivitus i 16 veckor.

Upplägget på testet var detsamma som sist då jag fick ta på mig en mask som kopplades till en maskin som mäter syreupptaget och efter det fick jag sätta mig på cykeln och börja trampa på 80 watt. Belastningen höjdes med 40 watt var tredje minut och man kör tills man stupar. Mätning av laktat skedde efter 2,5 minuter på respektive nivå. Enda skillanden mot sist var att nu tog de blod ur en ven i armvecket till skilland från sist då de tog blod från fingarna.

I höstas när jag körde testet vek jag ner mig efter 1,5 minuter på 360 watt så målet denna gång var att körda ut alla 3 minuterna på den nivån vilket jag klarade. Efter det körde jag 30 sekunder på 400 watt och hade på en puls på 193 slag/minuten vilket är det högsta jag haft på ett antal år. Även mjölksyranivån var rätt hög, ca 13 mmol.

Sammanfattningsvis så kan man säga att träningen gett bra effekt och att Mattias på Aktivitus verkar ha koll på det här med träningsupplägg.

Laktatnivåerna på respektive belastning var väsentligt lägre än senast och vo2max klart högre. Vid 280 watt låg jag på 3,42 i laktat vilket är under den klassiska gränsen på 4 mmol. Sist hade jag 4,9 vid 280 watt.

Resultatet för vo2max blev ett upptag på 5,1 l/min jämfört med 4,7 l/min sist och då jag även gått ner ca 2 kg blev resultatet i förhållande till vikt väsentligt bättre, 63 ml/kg/min jämfört med 57 ml/kg/min.

Svettig gubbe efter test

laktatmätning

mapp med resultat

4 kommentarer:

 1. Kanon! Då får du känna dig nöjd :)

  SvaraRadera
 2. Grattis till ett bra resultat till följd av hård träning!

  /Christian

  http://chripers.wordpress.com/

  SvaraRadera
 3. Otroligt bra resultat även om det varit säsong. Att ha detta resultat redan nu är extremt bra. Du har verkligen skött träningen bra, varit noggrann och uthärdat smärta. Bra sporre för mig att träna hårdare så jag ska kunna hänga med i sommar.

  SvaraRadera