onsdag 5 december 2012

Vo2max och tröskel

Jag hittade ett intressant inlägg på Mikael Mattsson blogg där han skriver om förhållandet mellan Vo2Max träning och tröskelträning. I inlägget skriver han om marathonträning men tänket är detsamma när det gäller cykelträning. Jag tar mig friheten att citera från inlägget.

"Min inställning är att vilken typ av träning som bör dominera i planeringen är helt beroende på vilken period det handlar om och individens träningsbakgrund.

För att klargöra några grunder. VO2max är i sig självt helt ointressant för maratonprestation. Det som spelar roll är tröskelnivå, eller egentligen race-pace = vilken hastighet man klarar att utföra ett helt maraton på. Förhållandet mellan dessa två kan liknas vid innertak (tröskel) och yttertak (VO2max).


I illustrationen visar husens högsta punkt VO2max, och man kan springa maraton motsvarande så fort som den blåa färgen är hög.
Hus A visar förhållandet hos de flesta motionärer. Det finns stora möjligheter att inreda vinden (gå mot Hus B), vilket förslagsvis görs med tröskelträning, "medium-long-runs", snabbdistans, race-pace, eller liknande.
Det går ju bara att höja innertaket till en viss gräns. Ju närmare max man har flyttat tröskeln desto svårare är att det plocka de sista procenten. Det finns många som träna på år efter år, men stannar här och uppleva att man inte går framåt. Kör man inga hårda intervaller höjer man inte yttertaket särskilt mycket. Man fastnar på Hus B.
Om Hus C är elitlöparen så visar det förhållandet till motionären, Hus A. Ju bättre löpare desto högre är både högre hus/yttertak och innertak. Och det är ju dit man vill!
"

Hela inlägget hittar ni här.

För egen del är det ganska tydligt att yttertaken i dagsläget är betydligt högre än vad innertaket är vilket inte är så konstigt då jag kört rätt mycket Vo2max-intervaller i höst. Detta har även Mattias sett av testet jag genomfört och anpassat träningsupplägget utifrån det. Första Vo2max-intervallerna kommer först under uppläggets nionde vecka.

Om någon undrar vad hus D beskriver så får ni läsa hela inlägget som jag länkar till ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar