lördag 22 februari 2014

Full fart och motgångar

I förmiddags körde jag ett kortare träningspass av sweetspot-karaktär samtidigt som jag tittade på damernas 30 km i OS. Tyvärr blev det ingen fortsatt framgångssaga för Kalla utan istället en rejäl styrkedemonstration av norskorna.

Mitt pass var varken en styrkedemonstration a´la norge eller väggning a´la Kalla utan ett en ok insats, varken mer eller mindre.

Efter lunch bar det sedan av till Leos lekland där junior körde järnet i ett par timmar. Hade jag kört med samma intensitet hade det nog krävts lång vila innan jag skulle varit återhämtad.

Efter hemkomst körde jag dagens andra pass för att komma ikapp träningsprogrammet efter den ofrivilliga vilan i början av veckan (edit: eller rättare sagt hinna med veckans planerade träning.)

Detta pass bestod av spurter a 10 sekunder på ca 700 watt följt av 20 sekunders vila. Detta körde jag i 2 x 20 minuter med 5 minuters vila mellan seten. Jag gillar dessa pass där man jobbar med väldigt hög intensitet men med låga nivåer mjölksyra pga av den relativt långa vilan.

Även detta pass kördes samtidigt som jag tittade på OS, denna gång herrarnas andra slalomåk. Tyvärr blev detta också en svensk motgång då svenskarna misslyckades i den sjukt svåra banan som inte direkt bjöd upp till någon slalompropaganda. Måste kännas rätt bittert för många av åkarna att ha tränat i fyra år inför OS och sedan avgörs det i en sådan dåligt stakad bana.

11 kommentarer:

 1. Jocke! Missade pass pga olika omständigheter är missade. Mitt råd, försök inte träna ikapp! Fortsätt träningen som planerat bara. Jag har insett att det är bättre att göra bra ifrån sig på de pass man kör ;-)
  Detta är också något jag fått skrivet i pannan av min Friels bok Cycling bible for cyclists! Jag tror han har rätt... :-)

  SvaraRadera
 2. Mitt program består av 4-5 pass i veckan som jag fördelar fritt över veckan. Då jag vilade måndag och tisdag pga av magproblem samt fredag pga av andra anledningar fick det bli dubbla pass idag för att få in veckans planerade träning. Så dagens dubbelpass var alltså för att hinna med veckans träning och inte för att träna igen missade pass.

  Mattas Lundqvist som gjort mitt program rekommenderar dessutom att köra dubbla pass vissa dagar istället för att dra ner på antalet vilodagar och det funkar klart bättre för mig att köra dubbla pass ibland än många dagar på raken.

  SvaraRadera
 3. Det låter som du har full koll på träningen. Så då ger jag mig ;-)
  Bara man inte försöker träna tillbaka en massa timmar det fungerar oftast inte alls... Men det du säger funkar så kör på!
  Jag körde föresten 15sek 700 wattare på trainern förra säsongen jag tyckte de var ehh jobbiga om vi säger så :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många intervaller körde du då och med hur mycket vila mellan?

   Känns som 5 sek extra per intervall jmf med vad jag körde idag skulle bli jättejobbigt.

   Radera
  2. Jag håller med. Att försöka träna tillbaka missade timmar är nog ingen höjdare. De pass jag missade förra helgen räknar jag som missade

   Radera
  3. Tjena! Nu har jag kollat upp mina 15sek sprinter, de kallas i trainingpeaks för form sprints, jag låg runt 670 watt, 15sek och vilade 3 min mellan varje intervall... Körde 10st. Jag minns nu att jag värmde upp länge innan jag drog igång sprinterna 30 minuter om jag inte minns fel. De var vidriga minst sagt :-)

   Radera
 4. Bra tryck i benen. Hur många 10 sekundare körde du, och hur lång vila. Är nog lite trög, men jag listar inte ut det av texten.

  För övrigt skulle vi ha kvar det som barn har. En energi som vida överstiger oss. En förmåga att köra max utan uppvärmning och utan att få skador. Inga behov av stretching efter en fysisk insats. Snabb återhämtning.

  SvaraRadera
 5. 10 sek intervall 20 sek vila i 20 min ggr 2. Blir väl totalt 80 st 10 sekundare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok. Jag tänkte att det kunde vara så, men tänkte att det skulle bli för tufft. Själv har jag aldrig provat ett dylikt pass. Vad jag förstår är det helvila i 20 sekunder och hårdkördning i 10 sekunder? Kadens?

   Måste prova detta längre fram, känns som det är riktigt hårt.

   Radera
  2. ca 120 i kadens. Ja jag kör mer eller mindre totalvila i 20 sek, trampar baklänges under vilan för att inte behöva lyfta av och på vikter hela tiden då det skulle bli ogörligt att göra det.

   Det är inte extremt hårt då man hinner aldrig får ordenligt med mjölksyra. Däremot blir man sakta men säkert segare och segare.

   Radera
 6. Kör detta pass rätt ofta, både uppdelat och alla i ett svep. Riktigt bra pass:-) Att träna dubbelt är bara bra om man gör det rätt..

  SvaraRadera