tisdag 11 mars 2014

Fokus på annan pulskurva än vanligt

Trots att jag varken tränat idag eller igår har det varit stort fokus på pulskurvor dessa två dagar.

Vi gjorde ett extra ultraljud i går morse för att säkerställa att moderkakan låg rätt inför kommande förlossning. Sköterskan konstaterade snabbt att det inte var några problem med moderkakans placering men hon såg klart bekymrad ut över barnets hjärtfrekvens så hon konsulterade en erfaren kollega som konsulterade en läkare som i sin tur konsulterade ytterligare en läkare.

Vi förstod att de var bekymrade och vi fick beskedet att det skulle göras en ctg-mätning för att fortsätta att följa hjärtrytmen. Denna mätning visade en puls som var högre än under ett högintensivt intervallpass. Resultat var drygt 200 slag i minuten vilket tydligt var alldeles för högt.

Vi fick veta att denna slagfrekvens skulle kunna leda till hjärtsvikt hos barnet och om det fortsatte någon längre tid skulle de måsta behandla genom att sätta in tung medicinering hos modern så att det gick över till barnet och lugnade hjärtrytmen.

För att hålla koll på hur rytmen utvecklade sig lades Johanna in och vi fick beskedet att mätningar skulle ske var tredje timme samt att vi skulle träffa en barnkardiolog nästa dag för att få en bedömning av hjärtat.

Vid nästa mätning hade hjärtat inte lugnat sig utan låg fortfarande kvar kring 200.

Efter denna mätning smet vi ut från sjukhuset och åkte och åt middag ner på stan. Sedan åkte jag hem från sjukhuset för att ta hand om junior och sova för natten.

Lagom till jag kom hem fick jag följande bild av J som visar barnets hjärtfrekvens vid två olika mät-tillfällen. Den översta linjen är barnets puls och på bilden ser man att den har gått ner från att ligga i överkant på det röda till vitt vid andra tillfället. Pulsen var nu nere på distansnivå och låg på 140-150 vilket var mycket positivt. 


Jag var tillbaka på sjukhuset på morgonen och förmiddagens mätningar visade även de normala värden.

Vid 11 var det dags för läkarundersökning och då förstod vi att detta inte var helt vanligt då det förutom tre läkare från specialistmödravården dök upp hela fyra barnkardiologer för att titta på hjärtat. Dessutom var det två läkarstudenter med på undersökningen. Läkarbristen lyste alltså med sin frånvaro.

Efter en grundlig undersökning där ingen av de 7 läkarna såg något konstigt blåste den samlade läkarkåren mer eller mindre faran över. J ska dock gå till barnmorskan 3 gånger i veckan för att kontrollera hjärtrytmen för att hålla koll på om detta sker igen. Sedan ska barnet få träffa en barnkardiolog igen efter födseln som en säkerhetsåtgärd.

Vi fick ingen tydlig förklaring vad den höga pulsen berodde på men tydligen är det så att om hjärtat inte är moget kan signalerna hamna i det som kallas vinkelvolten.

4 kommentarer:

 1. Förstår att det varit nervöst och jobbigt för er. Jag hoppas verkligen att det precis som du skriver var en tillfällig problematik. Mycket bra att expertisen tar det på allvar och att de beslutat följa upp det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tog det verkligen på allvar. 7 läkare kändes nästan i överkant...

   Radera
 2. Onödigt spännande låter det som, hoppas allt går bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja den spänningen hade vi gärna varit utan

   Radera