torsdag 2 januari 2014

Årskrönika 2013: januari-april

Som seden bjuder kommer är en årskrönika över bloggåret 2013. Denna första del täcker in januari - april.

Januari
Bloggåret inleds med att även bror helt oväntat börjar blogga vilket uppmärksammas här på bloggen.

Sedan bar det för tredje året i rad av till Gran Canaria för kombinerad familjesemester och träningsläger tillsammans med fru och barn samt bror med familj.

Värt att nämna från den resan var att vi stötte på Fabian Cancellara i backen på väg upp mot Soria och att vi en av dagarna tog en tur upp till toppen där det blåste storm och var 3 grader. Jag tror aldrig jag har frusit så mycket någonsin som jag gjorde på väg ner från toppen i det vädret.

Om någon är intresserad så blev det 75,7 mil och drygt 11 000 höjdmeter under knappa 29 timmar cykling på de två veckorna som spenderades på GC.


Sammanfattningsvis var det en lyckad resa, både gällande familje- och träningsdelen. Junior stortrivdel och jag tror att även frun tyckte det var trevligt samtidigt som jag fick riktigt bra med träning.

I övrigt i januari hände det inte så mycket spännade.

Februari
Februari inleddes med en veckas träningsuppehåll då en förkylning kom som ett brev på posten efter utlandsvistelsen.

Efter veckan med förkylning blev det en hel del pass på Monarken och en massa fräscha pulskurvor på bloggen.

Jag gjorde även premiär på mina nya skateskidor. Jag var kass men vädret var fantastikt och jag blev ordentligt trött.

Februari avslutades med en resa till Stockholm där jag och frun gick på konsert och såg på The Killers på Globen.

Mars
Under mars fortsatte jag köra på rätt bra på Monarken och gjorde diverse tester, både i egen regi och hos Fysiometrics.

Under mitt egna tröskeltest lyckades jag hålla 325 watt under 20 minuter vilket jag hoppas att jag lyckas med även under 2014.

I slutet av månaden genomförde jag ett uppföljningstest på Fysiometrics för att se om jag förbättrat mig något under de 16 veckorna jag följt ett träningsupplägg från Aktivitus. Testet är verkligen sjukt jobbigt då man med tre minuters mellanrum höjer belastningen med 40 watt och kör tills man inte orkar längre.

Testet visade på att jag hade förbättrat mig ganska väsentligt och jag fick ett testresultat på 63 ml/kg/min jämfört med 57 ml/kg/min i november. Testet visade även att laktatkurvan var kraftigt förskjuten åt rätt håll


April
I april åkte jag och bror till Mallorca på ett nio dagars långt träningsläger. Upplägget för mig blev att som proffsen dela upp lägret i två block: 4 dagars träning och sedan en vilodag och efter det 4 ytterligare träningsdagar. Bror som är lite hårdare körde på alla nio dagar.

Resan innehåll mängder med fantastisk cykling. Totalt blev det just över 100 mil avverkade. Turer värda att nämna är att vi cyklade runt ön där vi dag 1 cyklade ner från Alcudia till Magaluf via östkusten för att dag 2 cykla kustvägen på västra sidan upp igen.

Vidare var vi ut till fyren ute vid Cap de Formentor, vi cyklade till Sa Calobra där vi träffade några Umeåbor och övriga norrlänningar,  vi hamnade mitt i en cyketävling, körde ett var på velodromen i Soria och cyklade upp för ett berg med ett kloster på toppen. Självklart besökte vi även det legendariska torget i Petra för att ta en fika.

En annan spännande detalj var att när vi stannade för att fika på strandpromenaden i S'Arenal så hamnade vi bredvid ett stort gäng från Hells Angles Mallorca. De såg inte ut som några svärmorsdrömmar...

Sammanfattningsvis var det ytterligare en lyckade resa med bra sällskap och fantastisk cykling. Extra trevligt att både min och brors kroppar höll ihop trots ganska stor träningsmängd.


Efter hemkomsten från Mallorca var det inte så mycket kvar av april men jag han i varje fall beställa en ny MTB innan månaden var slut:


4 kommentarer:

 1. Intressant och inspirerande läsning!
  Ni hann med en hel del förra säsongen.
  Ser fram emot del 2. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja vi gjorde ju det. Del 2 år på gång :-)

   Radera
 2. Intressant läsning och bra skrivet bror. Spännande att se hur någon annan upplever det man själv upplevt (i alla fall stora delar av det).....

  SvaraRadera