onsdag 8 januari 2014

Ny tröskel

Trötthetskänslan har varit mycket påtaglig hela dagen, till och med extrem bitvis, trots att jag ändå sovit någorlunda hyfsat sista dagarna. Därför var förhoppningarna inför dagens träningpass inte särskilt stora.

När jag väl satt på cykeln och började trampa kändes det ändå ganska bra. Jag värmde upp i ca 10 minuter och inledde sedan en 20 minutersintervall. Efter några minuter fick jag för mig att jag skulle köra så hårt som det gick under denna intervall då känslan var ganska bra. Jag nådde precis den magiska gränsen på 300 watt enligt monarken (297 enl power2max).

Jag rullade sedan lugnt i 10 minuter för att sedan köra 3 minuter på max vilket gav ett resultat på 365 watt. Orsaken till detta upplägg är att det i det program jag använder för att lägga in mina wattfiler finns en beräkningsmodell för att fastställa sin tröskel eller som de kallar det, critical power. I den modellen lägger man in watten för 3 respektive 20 minuter och får sedan fram ett beräknad tröskel. Ju mindre det skiljer mellan resultaten desto högre blir den beräknade tröskeln.

Min tröskel enligt denna modell ligger på 285 watt om jag registrerar dagens resultat. Nu var dock dagens 3 min resultat kanske lite lågt då jag var lite trött i benen efter 20 minutersintervallen vilket gör att tröskelberäkningen blir något hög. Antar jag att jag helt fräsch skulle kunna kräma ut ytterligare 10% på 3:an och lägger in det resultatet istället så beräknas tröskeln ligga på 280 watt.

Jag kan därför med ganska stor säkerhet anta att min tröskel ligger mellan 280-285 watt vilket är en ökning på 25-30 watt sedan 19 december.

När jag var i bäst "tröskelform" i fjol låg jag ytterligare 25-30 watt högre men jag jag lyckat förbättra mig så pass på tre veckor ska jag väl lyckas förbättra mig minst lika mycket till på de ca 6 månader som är kvar innan säsongen kör igång.

tröskel

3 kommentarer:

 1. Det går helt klart åt rätt håll och snabbt.

  Det här med känsla, trötthet etc är mycket förädiskt när det gäller att bedöma hur en träning kommer att gå. Det har vi märkt mer än en gång. Roligare när det går åt detta håll.

  Intressant sätt att fastställa tröskel. Man lär sig något nytt varje dag.

  SvaraRadera
 2. Resultatet av att möta på detta sätt tycks landa ganska nära att ta 95% av en maxtjuga. Skiljer väldigt lite.

  SvaraRadera
 3. Extrem trötthet är ett väldigt vanligt symptom när man är gravid... Det går nog över lagom till cykelsäsongen drar igång - fast då lär vaknätterna ta över istället ;-)

  SvaraRadera