måndag 20 januari 2014

Upp och stå!

Många har nog hört att det är bra att stå vid sitt skrivbord vid arbetsplatsen istället för att sitta och höj och sänkbara skrivbord är numer mer eller mindre standard på de flesta arbetsplatser. Jag har dock som enda person på min arbetsplats varit utan trots att jag har en ledande ställning. Nu är det dock åtgärdat då det fanns ett bord över som jag flyttade in på mitt kontor förra veckan.

Det som fick mig att äntligen ta tag i detta var att vi förra fredagen hade besök av den före detta fotbollsstjärnan, numer personliga tränaren och sjukgymnasten Hanna Ljungberg som talade om nyttan med fysisk aktivitet.

Nu var det inte bara nyttan av fysisk aktivitet hon pratade om utan även faran med stillasittande. Hon nämnde bland annat att det finns en Australiensisk studie som visar att vare ytterligare timme med stillasittande förkortar livet med 26 minuter medan 30 minuter ökad fysisk aktivitet förlänger livet med 28 minuter. Det innebär alltså att den person som tränar i 30 minuter och sedan sitter en timme extra precis går jämt ut.

Det är därför väldigt positivt att stå på jobbet istället för att sitta ur ett rent överlevnadsperspektiv.

Ställ dig upp!
Efter denna föreläsning har jag sökt ytterligare information kring denna fråga och det Hanna sa tycks vara sant.

Förutom att man lever längre om man står så blir man dessutom klart smalare då lågintensiv fysisk aktivitet ger väsentligt skillnad i energiförbrukning över tid. Uppgifter som uppges är att det förbränner mellan 0,5-1 kcal extra i timmen att stå jämfört med att sitta. Räknar vi då på 0,7 kcal kg/timmen och att man står tre timmar extra om dagen så innebär det för en person som väger 85 kg ca 180 kcal om dagen eller 3600 kcal på en månad som i sin tur motsvarar drygt 0,5 kg fett.

Ytterligare en studie visar på nyttan av lågintensiv fysisk aktivitet och att korta avbrott i stillasittandet gör stor skillnad. De som i studien var bra på att ta korta avbrott i sittandet var signifikant smalare och hade bättre insulinkänslighet och lägre blodfetter än de som inte tog pauser i samma utsträckning. Så se till att med jämna mellanrum få avbrott i sittandet exempelvis genom att hämta kaffe, gå till skrivaren som förhoppningsvis står en bit bort, ställa er upp när ni pratar i telefon osv.

Bra att besöka


Det finns alltså tydliga hälsovinster med att försöka sitta så lite som möjligt även om man i övrigt tränar fysiskt. Ur ett viktperspektiv är det också bra för de som försöker minska sin volym då denna typ av lågintensiva träning inte ökar aptiten vilket högintensivare träning kan göra.

För egen del inledde jag hårt med att efter jag fått mitt höj och sänkbara skrivbord med stå i stort sett hela dagarna vilket inte var några problem. I dag har jag dock suttit en hel del för att vila benen efter den senaste tidens omfattande intervallträning men i morgon blir det att stå igen och min uppmaning till er övriga är: Ställer er upp!

10 kommentarer:

 1. Om du äter på kontoret är du där 9 timmar. Du förbrukar då 13.5 timmar av ditt liv om du sitter. Sedan sover du kanske 9 timmar om du inte rör på dig för då är du allmänt trött. Sedan lagar du middag och äter 1 timme. Då kvarstår bara 30 minuter per dag... Ja, kanske inte riktigt så, men ändå tänkvärt....

  Din ledande ställning var alltså sittande, men nu stående....

  Själv är jag dålig på att höja mitt bord - skärpning.

  Däremot: Hämtar många koppar kaffe, går till skrivaren och går alltid när jag pratar i telefon. Sammanfattningsvis - knappt godkänt. Ska försöka bättra mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minuterna får man nog ta med en nypa salt, jag tror att det egenligen hade att göra med risken för att utveckla metabolt syndrom. Dock klart tänktvärt

   Se där, ytterligare en fördel med att dricka mycket kaffe :-)

   Jag står och går nästan alltid när jag pratar i telefon så det är bra även om J ibland tycker det är störande.

   Radera
  2. Själv blir jag psykad på kontoret. Enligt de kan de bedöma hur viktigt samtalet är utifrån hur fort och länge jag promenerar i korridoren....

   Radera
  3. Är det ju snabbare du går detso viktigare samtal?

   Du får säga åt dem att du föregår med gott exempel ur ett friskvårdsperspektiv

   Radera
 2. Intressant statistik, har försökt stå ibland men märker att jag tyvärr blir mindre produktiv då :/ Men det kanske handlar om nån mental spärr. Visst tusan är det skönt att sträcka på sig lite även under arbetsdagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det i stor utstäckning är en vanesak. För mig känns det betydligt mer naturligt att stå redan efter några dagar än vad det gjorde från början

   Radera
 3. Risken att drabbas av ryggbesvär är också betydligt större om man sitter hela dagarna! Jag är ett bra exempel på det. Jag fick höj och sänkbart skrivbord när jag redan hade fått rejält ont i ryggen! Tur att det är andra tider nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är tur det är andra tider nu. Jag känner att det är mycket bättre för nacka och axlar att stå än att sitta. Brukar bli stel i nacken framåt eftermiddagarna men det blir jag inte på samma sätt när jag står

   Radera
 4. Var det så bra? Vi tekniker fick nya arbetsplatser i november höj- och sänkbara. Jag har märkt att jag står i stort sett 6 timmar av 8 vid bordet förutom när jag är ute på jobb i sjukhuset! Då går, sparkar fram på flakcykel eller klättrar på nån stege ja det är allt från projektorer till datorer på ett stort sjukhus. Å faktiskt det är klart mycket skönare att stå än att sitta. Men jag har lärt mig att man får vätskefyllda ben om man står hela dan så då försöker jag sitta de två sista timmarna när jag ändå gör pappersjobben framför datorn innan jag går/cyklar hem till trainern och dagens pass! :-)
  Så visst äre nyttigt med ståbord på jobbet alla gånger.

  SvaraRadera
 5. 6 av 8 timmar är ju grymt bra.

  SvaraRadera